fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények Tiszaderzs

Ismered a derzsi szőnyeget?

Tiszaderzsen nagy hagyománnyal bírt a rongyszőnyeg-készítés, csaknem minden házban volt egy szövő alkalmatosság - ez a tudás a mai napig megmaradt a faluban.

Bizonyára sokan emlékeznek még nagyanyáink egyik téli elfoglaltságára, a szövésre, ami régen az egyik legfontosabb női munka volt a háztartásokban. Az otthonszövés a 20. század közepéig volt meghatározó, a technika fejlődésével azonban visszaszorult ez a mesterség, hiszen a háznál készített termékeket fokozatosan kiszorították a gyárilag készült textilanyagok.

Tiszaderzsen nagy hagyománnyal bírt a rongyszőnyeg-készítés, csaknem minden házban volt egy szövő alkalmatosság, amiből már csak mutatóban létezik egy-egy darab és a szőni tudó idősek is kevesen élnek már. Felmerült az ötlet, hogy ne hagyjuk teljesen veszni, tartsuk életben ezt a régi hagyományt. 2013-ban 2 szövőállvánnyal, 3 emberrel indult a munka az Önkormányzatnál, a közmunkaprogram berkein belül. Ez volt a tanulóév.

Készül a derzsi szőnyeg
Készül a derzsi szőnyeg

Mindenféle előképzettség nélkül, fényképek, visszaemlékezések alapján születtek az első, nagyanyáink-féle „klasszikus csíkos” szőnyegek. A következő években sikerült bővíteni a létszámot és a gépparkot. A dolgozók munkáiban megjelentek az egyéni elképzelések és különböző fantázianevekkel születtek az első egyedi készítésű termékek: a fenyőfás, betűs, tornyos, prüntyőkés és a kockás szőnyeg. A repertoár évről-évre nő, különböző színek és minták variációjával mára nagyon sok sajátos, csak a településen készült szőnyegfajta létezik. Ballagási tarisznyát és oldaltáskát is szőttek már ezzel a technikával.

dav

Kiállításokon, vásárokon igen sikeresek a Tiszaderzsi szőttesek. Tájházakba, vendégházakba sok egyedi és hagyományos darab készült már, de gyerekszobákban, modern lakásokban, parasztházakban, közintézményekben is megállják helyüket akár szőnyegként, akár falvédőként.

Többen tanultak már a környező településekről szövést Derzsen, de bárki, aki kedvet érez, beülhet és elsajátíthatja az alapokat. A mai, modern világban mi igyekszünk megőrizni, továbbvinni elődeink elfeledett, régi mesterségét.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: