fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények Tiszaderzs

240 éves Biblia is megtekinthető Tiszaderzsen

Tiszaderzs református templomában óriási kincsek rejtőznek: a kontinens összes országából, minden katolikus felekezetből lehet megtekinteni Bibliát. És szinte mindegyiknek van egy története…

A Biblia Múzeum megnyitóját a Tisza-tavi templomok útján című templom-felújítási programsorozat megnyitó ünnepére időzítették. Ennek apropóján a gyülekezet saját maga erejéből elindított egy Biblia- és énekeskönyv-gyűjtést:
A bibliagyűjteményünk ötlete onnan ered, hogy szeretnénk megtartani az utókor számára ezeket a páratlan könyveket, amelyek főként felajánlásokból állnak össze– mondta Fodor Gusztáv református lelkész. A múzeum 2015-ben nyílt, akkor 114 teljes Bibliát, 102 darab Újszövetséget, 15 fajta képes Bibliát, 47 énekeskönyvet, valamint 30 féle imakönyvet gyűjtöttek össze. Azóta mintegy 450 kiállított darab tekinthető meg a Tiszaderzsi Református Templomban és jelenleg a karcagiban, de ezen kívül van még vagy 150 darab, különböző felekezettől származó Biblia, amelyet hely- és vitrinhiány miatt nem tudnak kiállítani.

templom

A gyülekezetünk sajnos nincs olyan anyagi helyzetben, hogy ennyi vitrinje legyen, a mostaniak is felajánlásokból vannak. Ökomenikusok vagyunk, minden felekezet bibliafordítása megtalálható a gyűjteményben és nagyon sok van, amely idősebb 200 évnél is, a legrégebbi 240 éves. Sőt, a történelmi Magyarországról is vannak – tette hozzá Fodor Gusztáv. A tervek szerint idén már a templom túloldalát is szeretnék múzeumként üzemelni.

5
A gyűjtemény igen sok ország kiadását tartalmazza: holland, angol, amerikai, svéd, spanyol, de a legmesszebbről érkezett darab etiópiai, ám ezen kívül található itt kurd, sőt még dél-afrikai, új asszír, indiai, és egyiptomi is.
A világ szinte összes kontinenséről van Bibliánk. A „nemzetközi részlegünkön” körülbelül 50 országból származó könyvek találhatók meg – mondta.

1

A lelkész úr a bemutatást a személyes kedvenceivel kezdte, amelyek a zsebbibliák. Az ilyen kisméretűeknek a lényege, hogy tulajdonosuk mindig magával tudja vinni.
– A régi világban az óriási Bibliákat szakrális épületekben használták. Például van egy 180 éves holland kiadványunk, amit mérete és súlya miatt soha nem tudtak magukkal vinni – mondta.

Az egyik, talán legizgalmasabb mini könyv egy Kárpátaljáról származó zsidó nő imakönyve. Tulajdonosa – ahogy az ötödik oldalra írták – Hartmann Vilmosné volt, még a fényképe is bele van ragasztva. Őt 1943-ban Beregszászról elhurcolták több kárpátaljai zsidóval az auschwitzi koncentrációs táborba. Ezt az imakönyvet odaadta a szomszédjának, aki évtizedeken át őrizte, majd a rendszerváltozás után Gusztáv egyik barátja egy régiségpiacon talált rá és megvásárolta. Több mint húsz évig volt nála ez az imakönyv, majd amikor értesült a múzeum megnyitásáról, ideajándékozta.

Vannak, akik szimplán felajánlásból ajándékozzák a múzeumnak a régi Bibliájukat, míg mások azért, mert félnek attól, hogy gyerekeik, unokáik nem fogják már megőrizni és akkora becsben tartani őket, mint mostani tulajdonosuk – emelte ki a lelkész úr.

4

A legrégebbi Biblia mindközül a vizsolyinak az utánnyomott verziója. De ezen kívül egy Károli Gáspár-féle Biblia is került a gyűjteménybe: 2016 karácsonya előtt a Kossuth Rádió Hely című műsora a múzeumban forgatott, az anyagot 2017 januárjában adták le. Egy budapesti nyugdíjas pszichiáter hallotta ezt a riportot és felkereste Gusztávot:

Elmondta, hogy van a családjukban egy 200 éves Károli Gáspár-féle fordítású biblia. A családja Vésztőről származott, és ez a biblia tartalmazta Vésztő 150 évének történetét kézzel leírva, például azt, hogy mikor volt az árvíz, melyik évben mennyien születtek, tehát minden fontos eseményt lejegyeztek benne. Sőt, ezen kívül tartalmazta a pszichiáter családfáját is. Továbbá ennek érdekessége, hogy a család csak térden állva olvasta – mesélte az érdekes történetet.

 

A kiállított Bibliákról bátran lehet kérdezni Fodor Gusztáv lelkészt, aki megannyi izgalmas történetet tud mesélni róluk, hiszen szinte minden kiállított könyvnek megvan a saját története…

A Bibliamúzeum ingyenesen látogatható, előre egyeztetett időpontban.
Telefon: +36-30/445-8844
E-mail: gusztav.fodor@gmail.com
A Bibliamúzeum megtalálható a Facebookon is Biblia Múzeum Tiszaderzs néven.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: