fbpx
Összes téma

Ismét több hektár terület égett le a hétvégén Tiszafüreden

Az elmúlt öt napban harminc szabadtéri tűzhöz kaptak riasztást a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tűzoltók, ebből a legsúlyosabb szabadtéri tűz Tiszafüreden, Kunmadarason és Jászberényben volt.

A húsvétra való készülődés kellemes időben telt megyénkben, hiszen sem hideg, sem pedig esőzés nem zavarta meg az ünnepre való hangolódást. Ilyenkor viszont a legkisebb gondatlanság is elegendő ahhoz, hogy lángra kapjon a száraz aljnövényzet – kezdte közleményét Németh Ádám, katasztrófavédelmi szóvivő.

Az elmúlt öt napban harminc szabadtéri tűzhöz kaptak riasztást a megyei tűzoltók. Ugyan a legtöbb káreseménynél csupán néhány tíz négyzetmétert érintettek a lángok, de Tiszafürednél, Kunmadarasnál és Jászberénynél a károsodott terület nagysága egyenként három és négy hektár között volt. Nemrégiben 14 hektár égett le Tiszafüreden.

tiszafured tuzgyujtas

Mikor lehet tüzet gyújtani és mik a szabályok?

Belterületen akkor van lehetőség növényi hulladék égetésére, ha erre az önkormányzat rendeletben engedélyt ad. Ilyenkor is csak abban az időintervallumban lehet ezt a tevékenységet végezni, amelyet a szabályzó meghatároz. Ha a településnek nincs önkormányzati rendelete a belterületi növényi hulladék elégetésére, akkor az tilos.

Külterületen csak akkor van lehetőség szabadtéren irányított égetésre, ha valamilyen másik szabály – amely nem önkormányzati rendelet – azt engedélyezi. Környezetvédelmi vagy növényegészségügyi problémák esetén van erre lehetőség. Növényzettel borított földterületet, nádast, tarlót legfeljebb tíz hektár egybefüggő területen lehet égetni, ezt pedig a tevékenység megkezdése előtt tíz nappal kérelmezni kell az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnél.

A külterületi zártkertek tulajdonosainak nem kell engedélyt kérni a zöldhulladék égetésére vonatkozóan, viszont ebben az esetben annak az önkormányzatnak az ide vonatkozó rendelete az irányadó, amelyhez a zártkert tartozik.

tuzgyujtas

Érdemes betartani a katasztrófavédelem néhány szabályát azért, hogy a szabadtéri tüzek kialakulását megelőzzük:

– Az égetés megkezdése előtt tájékozódni kell a várható időjárásról. Nagy szélben soha ne gyújtsunk tüzet, hiszen az kedvez a lángok gyors továbbterjedésének!

– Mindig legyen a közelben elegendő víz, oltóhomok, illetve kéziszerszámok, hogy a lángokat időben el lehessen fojtani!

– A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Csak akkora tüzet gyújtsunk, amelyet állandó ellenőrzés alatt tudunk tartani!

– Az égetés végeztével az izzást, parázslást szüntessük meg!

– Utazás során soha ne dobjuk ki az égő cigarettacsikket az autó vagy a vonat ablakából, hiszen annak parazsa egy pillanat alatt lángra lobbanthatja a száraz aljnövényzetet!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d