Összes téma Túra Program Tisza-tó élmények kerékpározás

Körbetekernéd a Tisza-tavat? Ezek a tanácsok neked szólnak!

Nem kell edzett biciklisnek lenni ahhoz, hogy körbetekerjük a Tisza-tavat és nem is szükséges, hogy kellőképpen felkészítsük előtte a drótszamarunkat. A Tisza-tavi Kerékpáros Centrum nemcsak kétkerekűvel, hanem minden hasznos infóval ellát, hogy hogyan érdemes nekivágni annak a bizonyos 65 km-nek.

Térképen talán kissé soknak tűnhet a tó mérete egy kerékpáros túrához annak, aki nem szokott több kilométert biciklizni. Először azt hinnénk, hogy megfelelő állóképesség kell hozzá, de a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum üzemeltetője, egyben a Factory Bike ügyvezetője Molnár Péter eloszlat minden kétséget: 3-4 óra alatt könnyedén megtehető a táv! A centrum Tiszafüred szélén, a 33-as főút mellett helyezkedik el és különleges formájú épülete már messziről felhívja magára a figyelmet.

eurocamping_tura_7

 

A Tisza-tó megkerülése

Megtehetjük a kört saját biciklivel is, de talán egyszerűbb, ha egy szakember által felkészítettel vágunk neki a távnak. Az épületben mintegy 300 kölcsönözhető kerékpár található számtalan típusban: van egyszerű túrakerékpár, professzionális hegyi és országúti, valamint gyermekkerékpár is. Sőt, kiegészítő felszerelésként kérhetünk gyerekülést vagy pótkocsit. A centrum gondolt a kisállattal érkezőkre is, így ha kutyánkkal szeretnénk megtenni a távot, bérelhetünk számukra pótkocsit, amelyhez pórázzal rögzíthetjük a biztonság érdekében.

Ha van rá igény, kölcsönözhetünk egyéb felszereléseket is, mint például sisakot, könyök- és térdvédőt, de helyben vásárolhatunk biciklis mezt, nadrágot és kesztyűt is akár.

 

Az út

Mint tudjuk, a tó körüli gátat minden év május elejétől egészen őszig lezárják a kerékpárosok szabad közlekedése érdekében, így történt ez idén május másodikán is. Az évek során folyamatosan nő a kerékpárosok száma, a legfrissebb statisztikák szerint 2017-ben másfélszer annyian tekerték körbe a tavat, mint 2016-ban.

bicikli tiszato

A Tisza-tavi kerékpárút hossza 65 km, azonban egy kis rész még hiányzik az útból. A 33-as főút mellett még nem épült ki, de hamarosan megkezdődnek a munkálatok és jövőre már készen lesz. A tapasztalatok szerint egy átlagos turistának 3-4 óra kell a tókerülésre, ha megállás nélkül szeretné teljesíteni a távot. Aki már edzett vagy jó kondícióban van, annak akár másfél óra alatt is sikerül. Ez alapján is látszik, hogy a tónak mennyi lehetősége van, a kikapcsolódást egyrészt lehet teljesítményben is mérni, másrészt pedig megállókkal, nézelődésre alkalmas lassú tempóval is.

 

A felkészülés

Egy ilyen túra előtt legfontosabb, hogy figyeljük az időjárás előrejelzést. Mivel a biciklisek a szélnek, esőnek, napsütésnek fokozottan ki vannak téve, ezért ajánlott a megfelelő öltözet és az, hogy az alábbiakat pakoljuk be a hátizsákba. A nyári hónapokban legyen nálunk naptej, szúnyogriasztó, fejfedő, törölköző, elegendő ivóvíz, némi harapnivaló, egy turistatérkép. Éjszakai túrához ajánlott délutántól kikölcsönözni a biciklit, amit ráér másnap visszavinni.

 

Élményraktározás és mobilszerviz a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumtól

Biciklizés közben fényképezhetünk is, de egyszerűbb, ha a sisakunkra szerelhető fejkamerával vesszük fel az utat. A bérelhető fejkamera mellett profi kerékpáros GPS-t is bérelhetünk, hogy rögzíthessük az utat.

kerekparosok tiszato

Hiába a szakszerűen felkészített kerékpárok, egy oda nem illő éles tárgytól bekövetkezhet a rémálom, a defekt. Amikor észrevesszük, morcosan állunk meg és az addigi jókedv pillanatokon belül elszáll. Az ilyen és ehhez hasonló problémás esetek orvoslására jött létre a mobilszerviz. A szolgáltatás lényege, hogyha defekt vagy bármilyen más bajunk van a biciklinkkel, akkor a kölcsönzéskor kapott kártyán lévő telefonszámot hívjuk fel, hogy segítségünkre siethessenek. Ehhez kapcsolódik még az élménygarancia lehetőség is, vagyis ha például elfárad a velünk lévő gyerek, úgy transzferhez juthatunk és visszavisznek a centrumhoz.

 

További infók és bringák a Tisza-tavi Kerékpároscentrumtól kérhetők:

KERÉKPÁRKÖLCSÖNZÉS – TÚRAVEZETÉS – KÁVÉZÓ
TISZAFÜRED, Aradi u. 1.
Telefon: +36 30 320 0880
E-mail: info@bringaelmeny.hu
Nyitva tartás: minden nap 9-19 óráig
www.ttkc.hu

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..