fbpx
Tisza-tó élmények

Tudod-e, milyen a Tisza-tó konyhája?

Kövér Gábor tiszafüredi szakácsot többen is ismerhetik a televízió képernyőjéről. Igaz, hogy számtalan helyen dolgozott már, most az I love Tisza-tó magazin hasábjain a helyi, tájjellegű ételeket ismerteti meg az olvasókkal és rendszeres receptajánlóval jelentkezik. Fontosnak tartja bemutatni a helyi ételeket, amelyeket vétek lenne kihagyni egy-egy itteni látogatás alkalmával.

A Tisza-tó még csak mintegy 30 éves mesterséges tó, de korábban is volt előtte élet, így a sajátos, tájjellegű ételei nem különböznek a környékbeli konyháktól. A Tisza miatt itt is népszerű volt a halászlé és a halételek, amelyeket ma a horgászok is elkészíthetnek egy-egy szigeten, de megtalálhatjuk az éttermekben is. A tiszafüredi halételek közül leginkább a harcsapaprikás, a füredi pecsenye, a sült keszeg a legjellemzőbb.

Kövér Gábor, szakács
Kövér Gábor

Igazán különleges ételeket lehet megkóstolni Kiskörén, Tiszacsegén és Poroszlón. Kiskörén káposztás csukát készítenek, míg Tiszacsegén és Poroszlón egy helyi specialitást ehetünk, ami a korhelyhalászlé. Az utóbbinál viszont ajánlom, hogy tejfölösen együk, hiszen úgy az igazi – ajánlotta.

Korhelyhalászlé
Korhelyhalászlé

2017-ben Tiszafüred Város Önkormányzata úgy gondolta, hogy a tiszai halászlének helye van a Hungarikumok között, ezért Tisza-menti városként úgy érezte, kötelessége, hogy ez az étel is felkerüljön a nemzeti büszkeségeink sorába. És természetesen sikeres volt a kezdeményezés.

A legjellegzetesebb ételnek talán nem is a tiszai halászlevet mondanám, hanem a sulymot. A sulyomból a strandoló csak annyit lát, hogy pici, fekete, szúrós valami, amire vigyázni kell, nehogy megszúrja a lábát. A sulymot már évszázadok óta ismeri a népi konyha és nagyszerű ételeket lehet belőle készíteni – magyarázta Kövér Gábor szakács.

A sulyom lehet a barátunk és lehet az ellenségünk is, függően az évszaktól. Azonban a sulyom nemcsak a Tisza-tó térségének a mocsaras, lápos területein él meg, hanem egész Európában fellelhető. Nyáron ez az a vízi növény, ami teljes egészében beteríti a tó felületét kis, rombusz alakú leveleivel. A sulyomnak fontos szerepe van a tóban: hűsíti a vizet, árnyékot ad a halaknak. Termése előbb zöld, később fekete lesz.

Sulyom

Nagyon sokat kell gyűjteni belőle ahhoz, hogy szószt vagy – ahogy teszi ezt egy kedves ismerősöm -, csokoládét lehessen belőle készíteni. A sulyom védett növény, így csak az szedheti, akinek van erre engedélye – emelte ki Kövér Gábor. Azonban hozzátette, minden erre járó turistának ajánlja, hogy kóstolja meg ezt a csak itt termő növényt, hiszen kihagyhatatlan eleme a tónak.

Mivel a tóra számtalan turista érkezik, így számtalan halsütő várja őket. Ha megengednek egy tippet, akkor ajánlom, hogy váltsanak horgászengedélyt, és ha sikeresen vallatták a vizet, akkor tüzet rakva, egy botra felszúrva ízletes vacsorát készíthet a halból bárki, a természet lágy ölén – javasolta.

Emellett Kövér Gábor külön ajánlotta, hogy üljünk be egy-egy étterembe, ahol izgalmasabbnál izgalmasabb tájjellegű ételeket gondolnak újra, néhol street food változatban is.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: