fbpx
Egyéb

Magasabb nyári vízszintre állítják be a Tisza-tavat

Az elmúlt aszályos hónapok miatt a későbbi vízhiány kezelésére megelőző intézkedéseket hozott a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Az elmúlt aszályos hónapok miatt a későbbi vízhiány kezelésére megelőző intézkedéseket hozott a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

film

Az idén februárban és márciusban átlagosan csupán 12,4 mm csapadék hullott a KÖTIVIZIG működési területére, ami 46 mm-rel kevesebb a sokévi II. és III. havi átlag összegének. Ennek következményeként már kora tavasszal vízhiányos helyzet alakult ki az Alföld középső részén – közölte Virágné Kőházi-Kiss Edit, a KÖTIVIZIG munkatársa.

A KÖTIVIZIG éppen ezért – megelőzésképpen – a főcsatornák (Jászsági- és Nagykunsági-) feltöltését még a vízszolgáltatási idény kezdete előtt, március 6-án és 8-án megkezdte. Így az előálló üzemvízszintek függvényében a korai mezőgazdasági vízigények kielégítése többletköltség elszámolása nélkül lehetővé vált a vízhasználók számára, leghamarabb a Nagykunsági-főcsatorna Nyugati-ág – közepes aszály sújtotta – Tiszaföldvár és Cibakháza térségében.

A tartós vízhiány belügyminiszteri kihirdetését követően Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója elrendelte a többlet vízkészletek betározását, valamint a teljes vízpótló-és elosztó csatornahálózat maximális üzemvízszintre történő feltöltését a mezőgazdasági vízigények – különösen a kárelhárítási célú – maradéktalan kielégítése érdekében.

Döntés született arról is, hogy a Tisza-tó feltöltésének második ütemében – az üzemelési szabályzatban rögzítetteknek megfelelően – a magasabb nyári vízszintet állítsák be, azaz a Kisköre-felső vízmércén mért 735±5 centiméteres vízállást.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az mezőgazdasági vízhasználat engedélyhez kötött tevékenység, amelyhez mezőgazdasági vízszolgáltatási szerződést és vízigénybejelentő lapot kell kitölteni. A kárelhárítási célú öntözésekhez egynyári engedély beszerzésére van lehetőség a JNSZ Megyei Kataszrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatóságtól – emelték ki.

 

– írta a kotivizig.hu

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: