fbpx
Tisza-tó élmények

Ilyen érzés vezetni a Tisza-tavon is közlekedő nyaralóhajót

Kedd reggel került vízre a Tisza-tavi és tiszai nyaralóhajóflotta második darabja is. A hajó - méretével ellentétben- igazán kezes.
Kedd reggel került vízre a Tisza-tavi és tiszai nyaralóhajó-flotta második darabja is. A hajó – méretével ellentétben- igazán kezes, szerintem egy óvodás is tudná vezetni!

 

IMG_20190402_092007

A nyaralóhajózásnak idén még csak a tesztüzeme fog működni és még senki nem bérelheti ki. 2020-tól lehet csak használni, jogosítvány nélkül is! A sajtónyilvános vízretételkor kérdeztem meg az egyik ott dolgozót, hogy kipróbálhatom-e. A válasz igen volt és akkor még azt hittem, nem sejtik, mire bólintottak rá.

 

De kezdjük az elején!

A hajóba belépve egy igazi mini apartmanba csöppenünk, ahol a helykihasználást maximális szintre emelték. Először a konyha-étkező-nappali részébe érünk, ahol hűtőt, tűzhelyet, sütőt és mosogatót találunk. A másik oldalra asztal került, majd emögött található az egyik vezetőülés.

 

Innen lefelé léphetünk be a kabinokba: a most vízre tett hajóban két kicsi és egy nagy hálókabin található, valamint egy WC-vel felszerelt fürdőszoba, illetve a nagyobbik szobából nyíló másik WC, csappal. Itt egy furcsa észrevételt tehetünk: a WC-vel szemben egy egészalakos tükör van, ami azt jelenti, hogy eddig talán soha nem látott módon ismerhetjük meg saját magunkat… A viccet félre téve a fürdő mérete pont elegendő!

 

A tetőn – mint minden valamire való hajónál – kinyitható tetőablak engedi be a napsugarakat. Az ágyak matracai kényelmesek, egy hosszab úton is kellemes pihenést biztosíthat számukra, de oldalsó ablakából megtudhatja az utazó azt is, merre jár éppen.

IMG_20190402_093532

 

A tetőre pici lépcsőkön lehet feljutni, amelyek recés borítása segít nem elesni a fel- és lejutás során. Odafent egy napozóterasz kapott helyet a kormánykerék előtt és a hajó orrában egy körasztal és ülőalkalmatosság található.

 

IMG_20190402_092202
Kollégámnak van a Tisza-tavon hajója és elinduláskor ott nem árt megfognom a hajó valamelyik részét a biztonságérzetem növelése miatt. Ebből kiindulva, mikor a nyaralóhajó elindult, gyorsan  leültem, mert az álló helyzetre a fenti kormányállásnál nincs semmilyen kapaszkodási lehetőség. Legnagyobb meglepetésemre a hajó nem óriási sebességgel indult el és ha lett volna a kezemben kávé, az sem löttyent volna ki.

Ezek a hajók 50/80 LE teljesítményű motorral vannak felszerelve, azonban a súlyuk miatt csak maximum 12-15 km/h sebességet tudnak produkálni folyásiránnyal szemben (lejtmenetben ehhez 2-3km/h-t kell adni, utazósebességük 7-8km/h). Tehát állva, kapaszkodás nélkül is kényelmesen lehet utazni a tetején.

IMG_20190402_092052
Elindultunk a kikötőből. A kormányosnak nem kellett erőlködni vele, kevés kormányfordítással is hamar sikerült útba igazítania. Egy idő után előjöttem a “vezethetem én is?:)” kérdéssel, majd egyből a kezembe nyomták a kormányt. Ekkora hajót sosem vezettem még, persze nem hagytak magamra vele: a hajót beállították a Tisza közepére, és csak csorognom kellett lefelé a sodrással. (Kikötnöm a végén nem kellett, mert ha úgy lett volna, szerintem most azon gondolkodnék, hogyan fizessem ki az okozott kárt 😀 )

VID_20190402_101149_Moment3
Lassú tempóban egyenesen menni unalmas dolog, így 1-2 kormánytekerést is kipróbáltam: roppant egyszerű az irányváltása, ám érződik, hogy ezzel senki nem fog gyorsulási versenyt rendezni a következő kanyarig. Ennél még a 10LE-s motorral felszerelt csónakkal is jobban lehet száguldozni. De ezt a pihenésre találták ki, nem véletlen van így.

A fenti kormányülés magassága miatt nagyon jól ki lehet látni belőle, így könnyedén kikerülhető egy esetleges uszadékfa, vagy bármilyen veszélyesebb dolog, esetleg egy fürdőző. Sőt, fordulásnál sem akadályozza semmi a kilátást.

Jól látszik, hogy kiláttam!
Jól látszik, hogy kiláttam! 😉

 

Összességében nagy élmény volt vezetni, szinte az elsők között. Sokan már most lefoglalták a 2020-as szezonra a helyüket és akár van jogosítványunk hozzá, akár nincs, nem kell a vezetésétől tartanunk! 😉

Korábban írtuk a témában: Vízre bocsátották a második Tisza-tavi nyaralóhajót is

 

Megjegyzés: Videó is készült a dologról, ám annyira fújt a szél és sütött a nap, hogy a nyilvánosság előtt vállalhatatlan arcot vágok rajta, úgyhogy kőkeményen cenzúráznom kellett, pedig jó lett volna azt is feldobni ide :'( 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: