Hirdetések
Recept Tisza-tó élmények Gasztronómia

Ismered a Tisza-tó pecsenyét?

Kövér Gábor – Tisza-tavi szakács – a hagyományos, magyaros ételek pártolója, aki most egy igazán izgalmas helyi receptet oszt meg az olvasókkal. A recept sem marad el, habár az nem a Tisza-tóról származik, mégis tökéletes lezárása lehet a pecsenyének.
Kövér Gábor – Tisza-tavi szakács – a hagyományos, magyaros ételek pártolója, aki most egy igazán izgalmas helyi receptet oszt meg az olvasókkal. A recept sem marad el, habár az nem a Tisza-tóról származik, mégis tökéletes lezárása lehet a pecsenyének.

 

Kövér GabiA tó környéki éttermek változatos ételkínálatának megízlelése mellett, arra szeretném ösztönözni a fiatalokat és a turistákat, hogy ezen túl is van élet. Ez pedig nem más, mint a szabadtűzi főzés! Úgy gondolom, nincs is annál jobb, mint amikor a természetben összegyűjtjük a lehullott faágakat tüzelőnek, hogy egy egyszerű lecsót készítsünk el bográcsban vagy nyársaláshoz keresünk botokat, amelyeket magunk hegyezünk ki, hogy rá tudjuk szúrni a szalonnát, hagymát, kolbászt. Ennek a hangulata megfizethetetlen, hiszen egy baráti társaság közös főzése mindig emlékezetes és jó hangulatú lesz.

A Tisza-tó adottságai miatt sokan választják a halételeket, de most egy olyan helyi ételt ajánlok, amely kivételesen húsból készül és tökéletes választás egy hétvégi sütögetés alkalmával is. Desszertként pedig egy igazi különlegességre, a sült fagylaltra esett a választásom, amit a fagyizók nyitása előtt, a tavaszi hónapokban is nassolhatunk.

 

Tisza-tó pecsenye tárcsán

20190202_135910

Hozzávalók 3 fő részére:
10 dkg sertéstarja
10 dkg csirkemell
10 dkg csirkemáj
2 fej vöröshagyma
1 tk mustár
1 tk méz
zöldfűszerek (petrezselyem, póréhagyma, kakukkfű, rozmaring vagy amit az ízlésünk kíván)

Elkészítése:
A tárcsát előmelegítjük, majd kevés olajon megpirítjuk a hagymát. A húsokat egyenletes, nagyjából ujjnyi csíkokra vágjuk és némi olajjal összekeverve befűszerezzük. Először a tarját sütjük meg kicsit (hiszen ez a legerősebb hús), majd a csirkemellet tesszük hozzá. Ha szükséges, még kicsit fűszerezhetjük. Ha pirulnak a húsok, kevés vízzel vagy főzőlével öntsük fel, hogy ne égjenek oda. Amikor már látszik, hogy levet engedett a hús, akkor hozzárakjuk a májat is.

Köretként csíkokra vágott, tűzön sült fűszeres burgonyával vagy akár vajpuha kenyérrel is tálalhatjuk.

 

Sült fagylalt (családi méretben és adagonként)

fagyi

Hozzávalók a családi mérethez:
– vékony piskóta
– boltban kapható vagy saját készítésű fagylalt
– gyümölcsök ízlés szerint
– 6 tojásfehérje
– cukor

Elkészítése:
Készítsünk elő egy nagyméretű és egy kisebb tepsit. A nagyban süssük meg a piskótát, ami körülbelül 1 cm magas legyen. Hagyjuk kihűlni, majd a kisebb tepsi aljára és oldalaira helyezzük körbe a méretére vágott piskótát. A fagyit kenhetősége miatt vegyük ki a fagyasztóból, hogy kissé megolvadjon, majd egy rétegben tegyük a piskótával kibélelt tepsibe és rakjunk a tetejére még egy lapot. Az egészet helyezzük a fagyasztóba addig, míg össze nem fagy. Míg várakozunk, verjünk fel 6 tojásfehérjét ízlés szerinti cukorral, akár megbolondíthatjuk reszelt citromhéjjal is. Ha összefagyott a piskóta és a fagyi, borítsuk ki a tepsiből és kenjük meg a felvert tojásfehérjékkel és 180 fokos sütőben 10 percig süssük.

 

Kis adagokban:

A hozzávalók változatlanok.

Elkészítése:
A megsült piskótát vágjuk fel tetszés szerinti méretre, lehet négyszögletes vagy akár kerek is. Tegyünk rájuk fagylaltgombócokat, majd a tojásokból cukorral felvert habot kenjük rájuk (vagy habzsákkal nyomjunk rá) és 180 fokos sütőben 10 percig süssük, hogy kissé megpiruljon mindegyik teteje. Díszítésként gyümölcsöntettel tálaljuk.

Hirdetések

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti: