fbpx
Recept Tisza-tó élmények Gasztronómia

Ismered a Tisza-tó pecsenyét?

Kövér Gábor – Tisza-tavi szakács – a hagyományos, magyaros ételek pártolója, aki most egy igazán izgalmas helyi receptet oszt meg az olvasókkal. A recept sem marad el, habár az nem a Tisza-tóról származik, mégis tökéletes lezárása lehet a pecsenyének.
Kövér Gábor – Tisza-tavi szakács – a hagyományos, magyaros ételek pártolója, aki most egy igazán izgalmas helyi receptet oszt meg az olvasókkal. A recept sem marad el, habár az nem a Tisza-tóról származik, mégis tökéletes lezárása lehet a pecsenyének.

 

Kövér GabiA tó környéki éttermek változatos ételkínálatának megízlelése mellett, arra szeretném ösztönözni a fiatalokat és a turistákat, hogy ezen túl is van élet. Ez pedig nem más, mint a szabadtűzi főzés! Úgy gondolom, nincs is annál jobb, mint amikor a természetben összegyűjtjük a lehullott faágakat tüzelőnek, hogy egy egyszerű lecsót készítsünk el bográcsban vagy nyársaláshoz keresünk botokat, amelyeket magunk hegyezünk ki, hogy rá tudjuk szúrni a szalonnát, hagymát, kolbászt. Ennek a hangulata megfizethetetlen, hiszen egy baráti társaság közös főzése mindig emlékezetes és jó hangulatú lesz.

A Tisza-tó adottságai miatt sokan választják a halételeket, de most egy olyan helyi ételt ajánlok, amely kivételesen húsból készül és tökéletes választás egy hétvégi sütögetés alkalmával is. Desszertként pedig egy igazi különlegességre, a sült fagylaltra esett a választásom, amit a fagyizók nyitása előtt, a tavaszi hónapokban is nassolhatunk.

 

Tisza-tó pecsenye tárcsán

20190202_135910

Hozzávalók 3 fő részére:
10 dkg sertéstarja
10 dkg csirkemell
10 dkg csirkemáj
2 fej vöröshagyma
1 tk mustár
1 tk méz
zöldfűszerek (petrezselyem, póréhagyma, kakukkfű, rozmaring vagy amit az ízlésünk kíván)

Elkészítése:
A tárcsát előmelegítjük, majd kevés olajon megpirítjuk a hagymát. A húsokat egyenletes, nagyjából ujjnyi csíkokra vágjuk és némi olajjal összekeverve befűszerezzük. Először a tarját sütjük meg kicsit (hiszen ez a legerősebb hús), majd a csirkemellet tesszük hozzá. Ha szükséges, még kicsit fűszerezhetjük. Ha pirulnak a húsok, kevés vízzel vagy főzőlével öntsük fel, hogy ne égjenek oda. Amikor már látszik, hogy levet engedett a hús, akkor hozzárakjuk a májat is.

Köretként csíkokra vágott, tűzön sült fűszeres burgonyával vagy akár vajpuha kenyérrel is tálalhatjuk.

 

Sült fagylalt (családi méretben és adagonként)

fagyi

Hozzávalók a családi mérethez:
– vékony piskóta
– boltban kapható vagy saját készítésű fagylalt
– gyümölcsök ízlés szerint
– 6 tojásfehérje
– cukor

Elkészítése:
Készítsünk elő egy nagyméretű és egy kisebb tepsit. A nagyban süssük meg a piskótát, ami körülbelül 1 cm magas legyen. Hagyjuk kihűlni, majd a kisebb tepsi aljára és oldalaira helyezzük körbe a méretére vágott piskótát. A fagyit kenhetősége miatt vegyük ki a fagyasztóból, hogy kissé megolvadjon, majd egy rétegben tegyük a piskótával kibélelt tepsibe és rakjunk a tetejére még egy lapot. Az egészet helyezzük a fagyasztóba addig, míg össze nem fagy. Míg várakozunk, verjünk fel 6 tojásfehérjét ízlés szerinti cukorral, akár megbolondíthatjuk reszelt citromhéjjal is. Ha összefagyott a piskóta és a fagyi, borítsuk ki a tepsiből és kenjük meg a felvert tojásfehérjékkel és 180 fokos sütőben 10 percig süssük.

 

Kis adagokban:

A hozzávalók változatlanok.

Elkészítése:
A megsült piskótát vágjuk fel tetszés szerinti méretre, lehet négyszögletes vagy akár kerek is. Tegyünk rájuk fagylaltgombócokat, majd a tojásokból cukorral felvert habot kenjük rájuk (vagy habzsákkal nyomjunk rá) és 180 fokos sütőben 10 percig süssük, hogy kissé megpiruljon mindegyik teteje. Díszítésként gyümölcsöntettel tálaljuk.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d