fbpx
Promó

A membrános adagolószivattyú

A Monojet Kft. szivattyú termékei között megtalálhatjuk a membránszivattyúkat, melyeket működési elvüket tekintve pneumatikus (más néven levegőműködtetésű) és motorral működtetett membrános adagolószivattyút takarnak.

Hirdetés

A Monojet Kft. szivattyú termékei között megtalálhatjuk a membránszivattyúkat, melyeket működési elvüket tekintve pneumatikus (más néven levegőműködtetésű) és motorral működtetett membrános adagolószivattyút takarnak.

monojet_jan19_lm2

A cég a DEBEM vállalat termékeit forgalmazza, melyek kiváló minőségű pneumatikus membránszivattyúkkal látják el a világ különböző szegmenseinek piacait. A motorral működő membrános adagolószivattyúkat gyártó SEKO és ETATRON cégek hivatalos márkaforgalmazói.

 

A membránszivattyúk

A membránszivattyúk a térfogatkiszorítás elvén működő szivattyúk egyik képviselői. A szilárd dugattyút egy rugalmas (gumi vagy rugalmas fém anyagú, vagy melyet bevonhatunk korrózióálló anyaggal) tárcsa helyettesíti, ez a membrán. A membrán, fel-le mozog az excentrikus tárcsa hatására, így a membrán alatt található készülékrész térfogata változni fog, ami a folyadék mozgásához vezet. A membránszivattyúkat főleg adagolásra használják, így nem meglepő, hogy felhasználási példaként elsőnek a gépjárművek üzemanyag-adagolása jelenik meg.

 

Felhasználhatják továbbá a vegyiparban, az erősen korrodálódó folyadékok mozgatásához, vagy a szilárd elemi részecskéket is tartalmazó zagy továbbítására, mert nem tartalmaz berágódásra hajlamos alkatrészt. A szivattyú hajtásának egyik módja, hogy elektromos vezérlésű rezgő mágneses tekercset alkalmaznak. Ekkor a membránrezgés, más néven a löketszám a mágneses rezgési frekvenciával változik, és ezzel változik a szállított folyadék mennyisége is.

 

Milyen kivitelezésű membránszivattyú létezik?

 • Egymembrános szivattyú: a munkamembrán közvetlenül az adagolandó közeggel érintkezik;
 • Dupla membrános szivattyú: a vegyi anyagoktól óvjuk a munkamembránt, ha köztesmembránt alkalmazunk

 

Milyen előnyökkel jár, ha elektromos membránszivattyút használunk?

 • Hosszú a membrán élettartama
 • Magas minőségű szerkezeti anyagokból készül
 • Magas az adagolási pontossága
 • Szivárgás mentességet biztosít
 • Maximális a szárazon-futás védelme
 • Használatával alacsony a működési költség
 • Lineáris szabályozási lehetőség
 • Egyszerű az elektromos memránszivattyúk kezelhetősége
 • ATEX (robbanásbiztonsági) minősítés szerinti kivitel
 • Kis súly

 

Mivel működik az elektromos membránszivattyú?

Minden egyes meghajtó egységhez egy minőségi motor van hozzákapcsolva, ami egy robosztus alumínium házban áll. A szivattyúház épp a nehéz körülmények miatt strapabíró mód készül el: figyelnek az anyag vastagságára, a felületének kezelésére, hogy ellenálljon a legdurvább vegyi anyag támadásának is.

 

Milyen módon szabályozhatjuk az elektromos membránszivattyúkat?

Az elektromos membránszivattyúk szállítási teljesítménye vagy fokozat nélkül szabályozható vagy teljesítménye állandó. A kézi módszerű teljesítmény-szabályozás eszköze a lökethossz szabályozás. Az automatikus szállítási teljesítmény szabályozása lehetséges háromfázisú motorral (frekvencia változtatáshoz egy frekvencia átalakítóval van felszerelve); szervomotorral (mely a lökethosszt változtatja.

Egyedi kivitelezésű elektromos membránszivattyúk kialakítására is van lehetőség aszerint, hogy milyen adagolási feladatokhoz szeretnénk használni:

 • Lehet egyedi átmérőjű szivattyútest, amely pl.: fűthető kivitelű.
 • Lehetnek egyedi kivitelezésűek a szelepek: duplaszelepek, szelepek elasztikus golyóülékkel, rugóterheléses szelepek, stb.
 • Lehetséges, hogy olyan extrákkal legyen felszerelve a szivattyúnk, mint: öblítőberendezések használata alkalmazás közben (megakadályozzuk a szivattyútestben a szennyező anyagok leülepedését), löketszám-szabályozóval, membránszakadás-kijelző rendszerrel.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: