fbpx
Promó

10 ok, amiért megéri diákmunkásokat foglalkoztatni

A jelen gazdasági helyzetben folyamatosan növekszik a munkaerőhiány, amit a leleményes vállalatok diákmunkások foglalkoztatásával pótolnak.

Hirdetés

A jelen gazdasági helyzetben folyamatosan növekszik a munkaerőhiány, amit a leleményes vállalatok diákmunkások foglalkoztatásával pótolnak.

mads_jan19_lm1

Alapvetően ez mindenkinek hasznára válik, hiszen a vállalatoknak jelentősen kevesebbet kell fizetniük a diákok után, mint egy munkaviszonyban dolgozó munkavállaló esetén. Arról nem is beszélve, hogy a diákoknak mindez remek tapasztalati forrás, amit az életük során könnyedén kamatoztathatnak. Természetesen ennek a munkavállalási formának is akadnak speciális szabályai, amiket mindenképp érdemes szem előtt tartani. Az alábbi 10 pontban összefoglaltuk, hogy melyek ezek.

1. Csak és kizárólag az iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatott diákok után kell kevesebb járulékot fizetni. Amennyiben munkaviszonyban alkalmazzuk a diákot, akkor ugyanazok az adóterhek vonatkoznak rá, mint bármely más alkalmazottra. Éppen ezért mindenképp érdemes előre tájékozódni és keresni egy megbízható iskolaszövetkezetet.

2. Iskolaszövetkezeten keresztül csakis olyan diák dolgozhat, aki rendelkezik nappali aktív vagy éppen passzív tanulói jogviszonnyal. Passzív jogviszony esetén fontos, hogy mindez csak addig megvalósítható, míg a diák be nem töltötte a 25. életévét.

3. Egy diák, alapvetően 16 éves korától dolgozhat, mely alól kivételt képez a tanítási szünet, amikoris a már 15. életévét betöltött diák is vállalhat munkát. 18 év alatt természetesen mindenhez szülői engedély szükséges. A 18 év alattiakra vonatkozik még egyéb korlátozás is, mely szerint nyolc óránál többet nem dolgozhatnak, valamint éjszaka sem foglalkoztathatók.

4. A diákoknak minimum a mindenkori minimálbér összege fizetendő, amiből természetesen levonásra kerül a 15% személyi jövedelemadó, így a fennmaradó összeg a minimálbér 85%-a, ez lesz a nettó bér.

5. Azt jogszabály nem írja le, hogy a diákoknak az alapbéren felül egyéb juttatás ne lenne adható, tehát erről általában a munkáltató határoz.

6. A szerződést minden esetben írásba kell foglalni, melynek tartalmaznia kell a munkakört, a munkavégzés helyét és a munkabért. 18 év alatti munkavállaló esetén, minden esetben a szülőnek is hozzá kell járulnia, erről írásos engedélyt kell adnia. A diák munkavállalónak kivétel nélkül, mindig meg kell kapnia a szerződés egy példányát.

7. A munkavégzéssel kapcsolatos minden szabályt tartalmaznia kell a szerződésnek, amibe beletartoznak a munkaközi szünetek is. Ez azt jelenti, hogy napi 6 óra munka esetében 20 perc munkaközi szünet van előírva, de ha a munkavégzés meghaladja a 9 órát, akkor további 25 perc szünet biztosítása szükséges.

8. Fontos, hogy mindenki azt a munkát végezze, amire fel lett véve. Ez azt jelenti, hogyha könnyű, benti fizikai munkára lett felvéve a diák, akkor ne kint végezzen nehéz fizikai munkát. Az aktuális, elvégzendő munkáról minden esetben tájékoztatni kell a diákot.

9. Amennyiben ez a munka egy szakmai gyakorlat keretében történik, akkor arról minden esetben igazolást kell kiállítani, melyet a végén oda kell adni a diáknak.

10. A teljesített munkaórákat minden esetben vezetni kell, mivel a diák ez alapján kapja a fizetését. Ezt a jelenléti ívet az iskolaszövetkezet irányába mindig le kell tudni adnia a munkáltatónak vagy a diáknak.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: