fbpx
Tisza-tó élmények

Ha stéget szeretne, az Alföldfát keresse!

Ugye Ön is egyetért azzal, hogy a vízpart adta lehetőségeket leginkább egy remek stéggel lehet megfelelően kihasználni? Ahány vízpart, annyi elképzelés, annyi ötlet merülhet fel egy stég építésével kapcsolatban. Ha készíteni szeretne egyet, esetleg a már meglévő felújításra vagy bővítésre szorul, van az Ön számára néhány hasznos tanácsunk.

Ugye Ön is egyetért azzal, hogy a vízpart adta lehetőségeket leginkább egy remek stéggel lehet megfelelően kihasználni?  Ahány vízpart, annyi elképzelés, annyi ötlet merülhet fel egy stég építésével kapcsolatban. Ha készíteni szeretne egyet, esetleg a már meglévő felújításra vagy bővítésre szorul, van az Ön számára néhány hasznos tanácsunk.

-hirdetés-

A stégek tartószerkezetét általában zártszelvényekből vagy más vasanyagból készítik. Ezek biztosítják a kellően tartós és szilárd alapot a burkolatnak. A járó felülethez többféle alapanyag közül is válogathatunk. A fenyőtől kezdve a lombos keményfa anyagon keresztül a WPC burkolatig nagyon sok megoldás létezik. Ebben a cikkben az egyik legjobb ár-érték arányú terméket, a vörösfenyő burkolatot mutatjuk be.

Kezdjük az alapoktól! Kezdetleges és olcsó megoldás, ha sima natúr lucfenyőből készítjük el a felületet. Ez inkább csak a tartó funkciót látja el, esztétikailag nem képvisel túl magas színvonalat. Szinte mindig nedvesen kerül beépítésre a faanyag, így a repedés, csavarodás elkerülhetetlen. A felületkezelése is nehézkes, mivel a magas nedvességtartalom miatt nem tudnak jól beszívódni a favédő anyagok.

A következő szint, amikor a fenyő anyag már műszárított, gyalult kivitelű. Ez már kevésbé hajlamos a vetemedésre, a végek repedése is minimális. A kész burkolat már látványosabb, de ez sem időtálló megoldás.

Ha hosszabb távra tervezzük a stégünket, akkor mindenképp egy ellenálló alapanyag szükséges. Erre a felhasználásra leginkább a vörösfenyő ajánlott. A sűrű szálszerkezet, a viszonylag nagy gyantatartalom és a magas csersav szint miatt a burkolat élettartama többszöröse a fent említetteknek. Emellett a megjelenése impozáns, a burkolat könnyedén illeszkedik a vízparti környezethez. Létezik bordázott felületű és sima változat is. Általában az északi területekről, különösen a Szibériából származó alapanyagot részesítjük előnyben. Ennek oka, hogy a szálsűrűség magasabb, a göcsök apróbbak és a tartóssága nagyobb, mint az Európából származó vörösfenyőé. A magas csersav tartalom miatt a rovarok és gombák megjelenése is ritka. Az anyag mindenképp műszárított legyen, mivel a friss vágású faanyag a száradáskor szinte mindig vetemedik, reped!

Ahhoz, hogy évekig gyönyörködhessünk a stégben nagyon fontos a rendszeres és szakszerű felületkezelés. Ehhez elengedhetetlen a minőségi kezelőanyagok profi használata. Fontos kiemelni, hogy a stégek, kültéri teraszburkolatok és a kerítések a legkevésbé védettek az időjárástól. Legyen az a víz, hó vagy a nap káros UV sugárzása.

Kifejezetten kültéri járó felületek kezelésére a Remmers cég kültéri teraszolajait használjuk. Ez a rendszer meghatározott rétegrenddel épül fel. Az ápoló olaj mellett, a biocidos gomba- és rovar elleni alapozó, illetve a deszkák végeire való bütüvédő is ennek a része. Azt tényként kell kezelni, hogy ez a faburkolat nem mérettartó szerkezetnek minősül, ezért a vastaglazúrok és lakkok rövid időn belül leválnak a felületről. Az olaj ehhez képest mélyen beszívódik a fába, így védi az UV sugárzás ellen, és megakadályozza a felület beszürkülését. A pórusokat tömíti, ezért vízlepergető hatása is van, illetve a felszín sem fog szálkásodni.

Szolnokon az Alföldfánál a burkolat akár készen, méretre vágva és felületkezelve is beszerezhető. Cégünknek és ügyfeleinknek is érdeke, hogy a burkolat szakszerű kezelést kapjon. Ez szavatolja a tartósságot és az ízléses megjelenést. Teljesen egyedi színekben is kérhető, így mindenki a saját stílusának megfelelőt tud választani. További tájékoztatást telefonon vagy személyesen tudunk adni.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d