fbpx
Tisza-tó élmények

A vörösszárnyú keszeg lett 2019 hala

A Magyar Haltani Társaság minden évben szavazást indít, hogy megválasszák az év halát. 
A Magyar Haltani Társaság minden évben szavazást indít, hogy megválasszák az év halát.

vorosszarnyu keszeg

Tavaly, 2018-ban a balin kapta meg ezt a kitüntetést, 2192 szavazatot kapott az 5771-ből. A társaság közlése szerint az idei szavazáson történhetett egy kis affér, a sebes pisztrángra 2130 érvénytelen szavazat érkezett, de még ezeket is leszámítva több mint tízezer voks érkezett be idén. A vörösszárnyú keszeg 11483 szavazatból 5052 db-ot kapott. A dobogó második fokára a szivárványok ökle, míg a harmadikra a sebes pisztráng úszhatott fel.

A gyöztes vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus) az egyik legszebb hazai halunk, élénkvörös úszói impozáns megjelenést adnak neki. Közepes termetű faj, amely Európában és Nyugat-Ázsiában terjedt el. Kimondottan az állóvizeket és a lassú vízfolyásokat kedveli, lápokban, mocsarakban, holtmedrekben, csatornákban, a lassabb folyóvizek parti zónájában figyelhetjük meg kisebb-nagyobb csapatait, amint a vízfelszín közelében úszkálnak. Étlapján meghatározó szerepük van a növényi eredetű táplálékoknak, a fonalas algáktól, a vízinövények hajtásain át a magvakig. Fölfelé nyíló szájáról és élénkvörös úszóiról könnyen felismerhető, de a hozzá nagyon hasonló bodorkával még a kezdő horgászok is gyakran összetévesztik. Pedig a hátúszó helyzete alapján biztosan megkülönböztethető a két faj. A bodorka hát- és hasúszója ugyanis szinte egy függőleges vonalban ered, a vörösszárnyú keszeg hátúszója ellenben jóval hátrébb kezdődik a hasúszóknál – áll a haltanitarsasag.hu oldalon.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: