fbpx
Egyéb

Milyen halra, hol érdemes pecázni a Tisza-tavon?

Turista állami horgászjegyet (és 14 év alatti gyermek díjmentes területi horgászjegyét) a Tisza-tavat felügyelő Sporthorgász Nonprofit Kft-nél, számos horgászboltban, kikötőben, sőt még online is lehet váltani. Azonban az újonnan ideérkezők nem biztos, hogy tudják, milyen halra, merre érdemes horgászni?! Most ehhez adunk egy kis útmutatót.
Turista állami horgászjegyet (és 14 év alatti gyermek díjmentes területi horgászjegyét) a Tisza-tavat felügyelő Sporthorgász Nonprofit Kft-nél, számos horgászboltban, kikötőben, sőt még online is lehet váltani. Azonban az újonnan ideérkezők nem biztos, hogy tudják, milyen halra, merre érdemes horgászni?! Most ehhez adunk egy kis útmutatót.

IMG_1881

Ponty: Május 31-én véget ér a tilalma, így a nyár első napjától kezdve bátran foghatjuk őket egészen a tél beálltáig, az első fagyokig. A nyári horgászatnál talán csak ősszel lehetünk eredményesebbek, ugyanis ekkor még jobban esznek a halak, mivel télire tartalékolnak. Szereléknek az úszósat vagy a fenekezőt választhatjuk. Csali szempontjából a modern bojli és pellet mellett a klasszikusokra is harapnak a pontyok, így vásárolhatunk kukoricát vagy gilisztát is. Helyileg pedig – ha sikeresebbek szeretnénk lenni – az élő Tisza szakasza mellett a tározótér növényszéleinél, a csatornák és holtágak mélyebb vizű részein ajánlott bedobni a botot.

Keszeg, kárász: Minden keszeg- és kárászfélére júniustól kezdődően egészen az őszi időszak végéig lehet horgászni. A tavon igen remek keszegállomány van – így, ha egy szigeten alvós horgásztúrára megyünk, könnyedén készíthetünk magunknak belőlük ízletes vacsorát. Esetükben spiccbotot és feeder fenekezőt, csali gyanánt csontkukacot, pufit, kukoricát és szúnyoglárvát ajánlott használni. A tó egész területén megtalálhatóak, és tömeges előfordulásuknak köszönhetően a gyerekek és a kezdők is nagy sikerre tehetnek szert.

Süllő: Ahogy melegszik az idő, a süllők úgy mozognak a mélyebben fekvő területek felé, hiszen szeretik az oxigéndús vizet. Így a nyár elején, júniusban még az élő Tiszán, az öblítőcsatornákban kell keresni, majd később, a forró nyári estéken érdemes a tározótérben próbálkozni. Főleg éjszaka lehet sikeres egy süllőhorgászat. Ha rokonát, a kősüllőt szeretnénk fogni, akkor júliusban ajánlott az élő Tiszára menni érte, azt ugyanis tudni kell, hogy ezt a halfajt június végéig tilalmi időszak védi.

Harcsa: Ugyebár ismert, hogy a harcsát kuttyogtatós módszerrel lehet legjobban horogra csalni. Ha sikeres volt a kuttyogtatásunk, akkor május 2-től június 15-ig (fajlagos tilalmi időszak alatt) a 100 cm alattiakat vissza kell dobni, az e méret felettieket pedig elvihetjük magunkkal. Csaliként horgunkra tűzhetünk élő halat, nadályt vagy gilisztacsokrot is. A Tisza-tóban nem ritka, hogy 60-70 kg-os harcsát fognak ki, sőt volt már olyan is, hogy 80 kg-os, 2 méter feletti példány akadt horogra.

Balin: Az év halát a tározó és a folyó nyílt vízfelületein keressük, őket különösen „akciódús” horgászat során foghatjuk ki.

Ahogy véget ér a nyár és gyérülni kezd a növényzet, a compók úgy kerülnek elő. Így tesz a csuka is, őket úgynevezett göbékben, holtágakban, öblítőkben lehet szákunkba terelni.

—–

Telepített halak a vízben

A Sporthorgász Nonprofit Kft. végzi a Tisza-tavon a haltelepítést is, melyek áprilistól augusztus végéig tartanak. Már áprilisban több ezer compót, csukaivadékot eresztettek a tóba, őket az egynyaras pontyok követik májusban, a nyári időszakban a kétnyarasak költöznek új helyükre, majd ezt követően a háromnyaras pontyokat telepítik. Az utóbbiak a legkifejlettebbek, ők azonnal foghatóak.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: