Milyen halra, hol érdemes pecázni a Tisza-tavon?

Turista állami horgászjegyet (és 14 év alatti gyermek díjmentes területi horgászjegyét) a Tisza-tavat felügyelő Sporthorgász Nonprofit Kft-nél, számos horgászboltban, kikötőben, sőt még online is lehet váltani. Azonban az újonnan ideérkezők nem biztos, hogy tudják, milyen halra, merre érdemes horgászni?! Most ehhez adunk egy kis útmutatót.

IMG_1881

Ponty: Május 31-én véget ér a tilalma, így a nyár első napjától kezdve bátran foghatjuk őket egészen a tél beálltáig, az első fagyokig. A nyári horgászatnál talán csak ősszel lehetünk eredményesebbek, ugyanis ekkor még jobban esznek a halak, mivel télire tartalékolnak. Szereléknek az úszósat vagy a fenekezőt választhatjuk. Csali szempontjából a modern bojli és pellet mellett a klasszikusokra is harapnak a pontyok, így vásárolhatunk kukoricát vagy gilisztát is. Helyileg pedig – ha sikeresebbek szeretnénk lenni – az élő Tisza szakasza mellett a tározótér növényszéleinél, a csatornák és holtágak mélyebb vizű részein ajánlott bedobni a botot.

Keszeg, kárász: Minden keszeg- és kárászfélére júniustól kezdődően egészen az őszi időszak végéig lehet horgászni. A tavon igen remek keszegállomány van – így, ha egy szigeten alvós horgásztúrára megyünk, könnyedén készíthetünk magunknak belőlük ízletes vacsorát. Esetükben spiccbotot és feeder fenekezőt, csali gyanánt csontkukacot, pufit, kukoricát és szúnyoglárvát ajánlott használni. A tó egész területén megtalálhatóak, és tömeges előfordulásuknak köszönhetően a gyerekek és a kezdők is nagy sikerre tehetnek szert.

Süllő: Ahogy melegszik az idő, a süllők úgy mozognak a mélyebben fekvő területek felé, hiszen szeretik az oxigéndús vizet. Így a nyár elején, júniusban még az élő Tiszán, az öblítőcsatornákban kell keresni, majd később, a forró nyári estéken érdemes a tározótérben próbálkozni. Főleg éjszaka lehet sikeres egy süllőhorgászat. Ha rokonát, a kősüllőt szeretnénk fogni, akkor júliusban ajánlott az élő Tiszára menni érte, azt ugyanis tudni kell, hogy ezt a halfajt június végéig tilalmi időszak védi.

Harcsa: Ugyebár ismert, hogy a harcsát kuttyogtatós módszerrel lehet legjobban horogra csalni. Ha sikeres volt a kuttyogtatásunk, akkor május 2-től június 15-ig (fajlagos tilalmi időszak alatt) a 100 cm alattiakat vissza kell dobni, az e méret felettieket pedig elvihetjük magunkkal. Csaliként horgunkra tűzhetünk élő halat, nadályt vagy gilisztacsokrot is. A Tisza-tóban nem ritka, hogy 60-70 kg-os harcsát fognak ki, sőt volt már olyan is, hogy 80 kg-os, 2 méter feletti példány akadt horogra.

Balin: Az év halát a tározó és a folyó nyílt vízfelületein keressük, őket különösen „akciódús” horgászat során foghatjuk ki.

Ahogy véget ér a nyár és gyérülni kezd a növényzet, a compók úgy kerülnek elő. Így tesz a csuka is, őket úgynevezett göbékben, holtágakban, öblítőkben lehet szákunkba terelni.

—–

Telepített halak a vízben

A Sporthorgász Nonprofit Kft. végzi a Tisza-tavon a haltelepítést is, melyek áprilistól augusztus végéig tartanak. Már áprilisban több ezer compót, csukaivadékot eresztettek a tóba, őket az egynyaras pontyok követik májusban, a nyári időszakban a kétnyarasak költöznek új helyükre, majd ezt követően a háromnyaras pontyokat telepítik. Az utóbbiak a legkifejlettebbek, ők azonnal foghatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s