fbpx
Összes téma

Hová tűnt a falu a Tisza-tó szigetéről?

Vendégszerzőnk, a Gyere a Tisza-tóra blog írója, Lázár Tünde jegyzi ezt a cikket.

Csodálatos a Tisza-tó, mely ezernyi természetes szépsége mellett különös titkokat is rejt. Mai szemmel ezek közül is legrejtélyesebb a tó legnagyobb szigetének, az Óhalászi-szigetnek története, melyen egykor ezeréves tiszai halászfalu virágzott, ma viszont csak egy akáccal benőtt kőkereszt a valamikori temetőben, s néhány romos ház hirdeti helyét.

Írta: Lázár Tünde, a Gyere a Tisza-tóra blog szerkesztője

image005 (468x351)

A többit elnyelte a víz…

Volt egyszer egy falu…
Sokat beszélgetek vendégekkel, akik szeretnék tavunkat megismerni, felfedezni, s ilyenkor felmerül a kérdés: Kellett-e falut átköltöztetni a Kiskörei Víztározó építése miatt? Vannak-e települések a víz alatt, mint például Romániában?
A tározót körbeölelő töltést, a gátat úgy tervezték, építették meg, hogy csak mezőgazdasági területeket és erdőket borítson el a víz. Azonban a Tisza-tó közepén mégis van egy sziget, ahol egy falu maradványaira bukkanhatunk a növényzettel buján benőtt területen. Azonban ez a település nem a víztározó építésének „áldozata”, Tiszahalászt ugyanis az 1876-os árvíz döntött romba.
A szigeten ma emlékhely, madármegfigyelő torony és labirintus várja a kalandra vágyó turistákat.

image002 (450x600)
Megérkezve a szigetre – kikötés után, a toronyba érve első dolgunk, hogy tekintetünket végigfuttassuk a sokszor bejárt, de mindig valami újat tartogató környéken. Természetes, hogy figyelmünk először a tó felé irányul, s vizsgáljuk az útvonalat, melyen megérkeztünk, s ahonnét szinte az egész Sarudi-medencét belátni. Vadregényes, ártéri erdők, tündérrózsa mezők, kormoránok által lakott fák körbe mindenhol.
A közelben található az V-ös, VI-os öblítőcsatorna és az Óhalászi Holt-Tisza, ahol szintén érdemes evezni. Tudjuk azonban, hogy ezen a helyen a szárazföld irányában is van érdekesség. Az Óhalászi-sziget tornyának különleges atmoszférája van, mivel lábánál terült el egy hajdanán háromszázötven lelket számláló, szebb napokat is megért település, melyet a Tisza-szabályozása során épített gátak zártak körbe…

Mi történt a kis Tisza-parti településsel?
1876. március 24- ét írunk. Az akkori Tisza morotvájában lévő kis falut, Tiszahalászt, s rajta kívül még 23 községet elöntött a Tisza. A folyó átszakította a taskonyi védőgátat, és 1200 házat döntött romba. Innét nem volt menekvés. Tiszahalászt körülvette az ár, melynek következtében két ember és több száz háziállat fulladt a vízbe. Az Árpád-kori kis falu lakóinak nem volt választási lehetősége, menekülniük kellett.

image003 (550x412)

Az árvízi hős
A katasztrófa bekövetkezésekor volt egy férfi, aki nem tétlenkedett: Hartl Edének hívták. A környék egyik földbirtokosa volt. Enyhíteni tudta az árvíz okozta károkat, -saját vagyonát kockáztatva- a földjeire engedte a rengeteg vizet; kompját pedig azonnal Tiszahalászra küldte, hogy mentse a falusiakat. Segítette a családok kitelepítését és átköltöztetését, élelemhez, ruhához juttatta őket; később pedig hozzájárult az elpusztult falu újjáépítéséhez egy biztonságosabb, magasabban fekvő helyen. Így élnek ma a tiszahalásziak leszármazottai Újlőrincfalván.

A rejtélyes sziget
Az Óhalászi-sziget a Tisza-tó egyik legmagasabb pontja, s egyben legnagyobb szigete, melyet elhelyezkedése miatt csak csónakkal lehet megközelíteni. Túravezető nélkül nem könnyű rábukkanni a széles part menti nádasok, évszázados fák rejtekében; de a tó körül találni olyan kikötőt, ahonnan elviszik a vendéget a szigetre. Sarudról és Poroszlóról körülbelül fél óra az út csónakkal.

 

FIGYELEM! Az Óhalászi-Holt-Tisza természetvédelmi terület! Csak evezős, vagy elektromos üzemű járművel tudod felkeresni.
A szigetet sűrűn benőtte az akác. Kikötőhelye mellett található a madármegfigyelő torony, ahonnan szinte az egész Sarudi-medencét belátni: vadregényes, ártéri erdők, tündérrózsa mezők, kiszáradt fákon sütkérező kárókatonák amerre a szem ellát… A kilátó mellől indul a csapás, mely az egykori temetőhöz visz. Néhány perces sétával jutunk el a valamikori sírkert széléhez, ahol az emlékkereszt áll, majd további 5-600 méter után felfedezhetjük az egykori falu romjait, melyet az 1876-os árvíz néhány óra alatt pusztított el.
Igazi kaland, mondhatjuk dzsungeltúra vár arra, aki látni szeretné az erdőben, a fákkal, bokrokkal vastagon benőtt, omladozó házfalakat, egykori istállókat, emlékeket a múltból.

IMG_8687 (1000x667)

Az Óhalászi-sziget, és az Óhalászi-Holt-Tisza a tó egyik legszebb területe. Kristálytiszta, sötétkék (szinte fekete) vize meglehetősen mély. A hosszú, U- alakú holtágban számos vízimadár költ; néhányan úszó-házban. Itt tárul szemünk elé a lenyűgöző, hatalmas Fehér Tündérrózsa alkotta mező a csodás mélykék víz felszínén. Az Óhalászi- szigetet 2010-ben a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság emlékhellyé alakította, nyilvánította.
Szívszorító, mégis csodálatos időutazás részese lesz az, aki felfedezi az Óhalászi-sziget titkait. Gyermekkorunk óta lelkünkben rejtegetjük a romantikus vágyat egy lakatlan sziget felfedezésére; s itt, a csodás Tisza-tavon, az ezer sziget taván, végre valóra válthatjuk kedves álmainkat!

Gyere a Tisza-tóra,
az ezer sziget tavára!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: