fbpx
Egyéb

Miért lehetett Tiszafüred az Év Turisztikai Települése?

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere nap mint nap azon dolgozik, hogy a várost segítse előmenetelében. Ehhez azonban nemcsak az ő, hanem kollégái és a városban lakók munkája is szükségeltetik. Így lett 2017-ben Tiszafüred az Év turisztikai települése és így is tudták Hungarikummá nyilváníttatni a tiszai halászlét.
Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere nap mint nap azon dolgozik, hogy a várost segítse előmenetelében. Ehhez azonban nemcsak az ő, hanem kollégái és a városban lakók munkája is szükségeltetik. Így lett 2017-ben Tiszafüred az Év turisztikai települése és így is tudták Hungarikummá nyilváníttatni a tiszai halászlét.

 
Ujvári Imre– Mennyit fejlődött a város az elmúlt években?
– 2015-ben a Városháza felújításával kezdtük meg a munkálatokat, hiszen a korábbi városvezetés a hosszú évek alatt, rendkívüli módon elhanyagolta ezt az emblematikus épületet. Számunkra egyértelmű volt, hogy ezeket az állapotokat haladéktalanul meg kell szüntetni, ugyanis a városba látogató turisták ezt a helyet keresik fel legelőször, továbbá a házasulandó fiatalok itt mondják ki a boldogító igent. Ezt követően Magyarország legnagyobb kerékpáros centrumát vehették birtokba Tiszafüreden, az aktív kikapcsolódás kedvelői. A kormányzat azon döntésének hála, miszerint a Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé vált, 2020-ig mintegy 50 kilométernyi kerékpárút hálózat épülhet ki, melynek első szakasza Tiszafüred érintésével már megvalósult. Erőn felül igyekszünk felújítani az elhanyagolt útjainkat, amelyhez állami és uniós forrásokat egyaránt igénybe vettünk. Azonban a munka neheze még hátra van, hiszen a város több pályázata is pozitív elbírálásra került, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban.
– Milyen pályázatokra adta be az igényét a város?
– Jelenleg 15 pályázatunk fut, amelyek az élet minden területét érintik. Többek között új egészségügyi központ és piaccsarnok épül, megszépül a szabadstrandunk, illetve számos közintézményünk energetikai korszerűsítésen esik át. Az elnyert támogatások összege közel hétmilliárd forint.
– Hogyan fejlődött a turizmus a városban?
– Tiszafüred mindig is a turisták célpontja volt, azonban az elmúlt években vált ténylegesen komoly turisztikai célponttá, ezért is lett a Tisza-tó fővárosa. Büszkén elmondhatom, hogy a vendégéjszakák száma 5-6%-kal nőtt az elmúlt évben. Egyre több vendég érkezik hozzánk, a legfrissebb adataink szerint 35 ezerről 39 ezerre nőtt a vendégek száma. Az egyre növekvő turisztikai vonzerő miatt a szálláshelyek száma is gyarapodott.

Polghiv
– 2017 év végén az Év turisztikai települése címet nyerte el a város…
– Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy mi kaphattuk meg ezt a rangos címet. Nemcsak a kollégáimmal, de az egész várossal sokat dolgozunk egész évben a turizmus fejlesztéséért. Örülünk, hogy a régiót sikerült újra vonzóvá tenni, ehhez kellő vendégszeretet és a turisták meleg fogadtatása is különösen szükséges az infrastrukturális dolgok mellett.

– Ha már díjak és elismerések: a Tiszai halászlét is sikerült Hungarikummá emelni…
– Tiszafüred Város Önkormányzatának kezdeményezésére a Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte a Tiszai halászlét! A hungarikummá nyilvánítás egy több lépcsős folyamat, amely még 2015-ben kezdődött. Végül nagy örömünkre, 2017. március 21-én Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be a bizottság döntését.
– Milyen kulturális értékei vannak Tiszafürednek?
– Tiszafüred híres a fazekasságáról. Gyönyörű alkotásokat lehet megtekinteni a Kiss Pál Múzeumunkban, emellett kiemelném még az állandó kiállításunkat is: a nyeregkiállítást, tudniillik, a Tiszafüreden készült nyergek nemhogy országos, de világszínvonalúak voltak.

IMG_1537

– Mi az, amit érdemes megtekintenie egy ideérkező turistának?
-A varázslatos tiszai élővilágon túl célunk, hogy egész évben vonzóvá tegyük városunkat a turisták számára. Ennek szellemében rendezvényeinket is négy évszakra hangoltuk.
– Melyek a város legnagyobb rendezvényei?
– Idén márciusban Tiszafüreden indul a fesztiválszezon, mi adunk otthont a Tisza-tavi Napok elnevezésű rendezvénysorozatnak. Ezt követi az immáron harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Tisza-tavi Vágta, a Nemzeti Vágta Előfutama, majd a sportolás szerelmeseinek kedveskedünk a Decathlon Tavi Napon, ahol számtalan sporteszköz kipróbálására lesz lehetőség. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy idén is Tiszafüreden nyitja meg kapuit a Természet Operaháza, amely egy nagyszabású komolyzenei rendezvény. De mindezek közül a legjelentősebb a július második hétvégéjén megrendezésre kerülő háromnapos fesztivál, a Tiszafüredi Halasnapok, amely idén ünnepli 40 éves jubileumát. Ebből az alkalomból rengeteg meglepetéssel készülünk a kilátogatóknak.

Tisza
– Ön miért szereti Tiszafüredet?
– Itt születtem, ez a szülővárosom, ismerem minden szegletét. Őszintén szólva mindenét szeretem Tiszafürednek, de szívem csücske az a csodálatos természeti környezet, amelyben elhelyezkedik. Ezt a páratlan élővilágot, amelyet a tó nyújt, nem tudom semmihez sem hasonlítani – persze ebben egy jó adag elfogultság is van, nem tagadom…

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d