fbpx
Összes téma Horgászat

Jó kapásból sosem elég!

A Tisza-tavat bátran nevezhetjük horgászparadicsomnak, hiszen az itt pecázóknak több élményben lehet részük, mint az ország több vizén. A Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. néhány ötletet ad az ideérkező horgászoknak.
A Tisza-tavat bátran nevezhetjük horgászparadicsomnak, hiszen az itt pecázóknak több élményben lehet részük, mint az ország több vizén. A Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. néhány ötletet ad az ideérkező horgászoknak.

 

A Tisza-tó négyévszakos horgászhely, hiszen az év bármelyik hónapjában bedobhatjuk a csalit és jó eséllyel foghatunk halat a változatos vízterületen – kezdte Szabó István, a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. marketing menedzsere. Az itt megjelenő horgászok száma kiemelkedően magas, mintegy 80-100 ezer horgásznapot töltenek itt évente – a statisztikát a horgásznapok számával lehet meghatározni, ami azt jelenti, hogy a Tisza-tó területén lévő horgászokat halászati őrök számolják meg és vezetik napról-napra.

A Tisza-tó amellett hogy négyévszakos, számtalan horgászhelyet kínál. A különböző öblítőcsatornáknak, holtágaknak és a Tisza folyásának köszönhetően nemcsak egy helyen érdemes bedobni a csalit.

horgászos

A tavon minden horgászstílus űzhető, de célszerű, hogy az ideérkező horgászok – a parti peca mellett – néhány napra béreljenek egy csónakot és azzal járják be a tavat. Egyrészt azért, mert páratlan látványt nyújt, másrészt azért, mert a változatos vízfelületeknek köszönhetően nagyobb lesz a fogási esély – mondta Szabó István. A békés halak közül a ponty, keszeg, kárász, compó a leggyakrabban fogottak. Utóbbinak (a compónak) kimagaslóan jó az állománya, ugyanis ezt a halfajt és a pontyot is telepítik a tóba. A ragadozó halak közül pedig a csuka, harcsa, süllő és még a kősüllő is jól fogható. Ezek közül kiemelkedik a gyakran horogra akadó harcsa, de még ennél is jobban fogható halnak számít egy-egy időszakban a kősüllő.

A halak szaporodási időszakában a fajlagos tilalom természetesen gátat szab a fogásoknak: márciustól kezdődően a nyári időszakig – halanként eltérő ideig – tartanak a tilalmak, ezekről érdemes tájékozódni, ha valakinek már kopott a horgásztudása. Ahogy az országban mindenütt, úgy itt is kötelező betartani az alapvető szabályokat, de vannak olyanok is, amelyek kifejezetten erre a területre vonatkoznak:

– Mint minden állami vízterületen – úgy a Tisza-tavon is –, a törvényi előírásoknak megfelelően területi korlátozások lettek bevezetve a halállomány védelme érdekében. Itt arra kell gondolni, hogy a szaporodási időszakban vagy a téli vermelés idején egy-egy részt nem horgászhatnak vendégeink, de ugyanakkor a tó legnagyobb részén továbbra is engedélyezve van.

A ragadozóhalak közül például: a süllőből nálunk 40 cm a legkisebb kifogható méret, de a honlapunkon és persze a Tisza-tavi horgászjegyek mindegyikében az összes hasonló információ megtalálható – fogalmazott.

Akiknek nincs horgászvizsgájuk, azok is kifoghatják a vacsorára valót a turista horgászjegy váltásával. Bárki könnyen kipróbálhatja a horgászat adta örömöket, csupán egy online megszerezhető állami horgászjegy és egy kedvezményes Tisza-tavi turistajegy szükséges hozzá. Egyesületi tagviszony létesítése nélkül is lehetőség nyílik bárki számára, hogy horgásszá váljon egy gyors és egyszerű online vizsga után. További részletek: a www.sporthorgasz.eu oldalon találhatók.

 

 

balin

Az év hala

Az év halát minden évben közönségszavatok alapján választja meg a Magyar Haltani Társaság. 2018-ban a balin kapta a legtöbb szavazatot, a második helyezett domolykó és a harmadik helyezett kövicsík előtt. Az összes 5771 voks 38%-át kapta a balin, a verseny győztese, ami a Tisza-tóban is fellelhető.

A balin (Leuciscus aspius) legszebb halaink egyike. Nyúlánk, mérsékelten magas, oldalról lapított testét apró, ezüstszínű pikkelyek fedik. Ragadozó életmódjának megfelelően a szája nagy, szeglete a szem alá ér. Fogai nincsenek, de a menekülő zsákmány megragadását segíti, hogy az alsó állkapcsa elől kissé fölfelé hajlik. Úszóinak alakja és elhelyezkedése szabályos. A mélyen bemetszett farokúszó szürkés, az alsó úszók vörhenyesek. Nagyra növő faj, a magyarországi horgászrekord: 10,54 kg.

Főként a nagyobb folyók nyílt vizét kedveli, ahol kedvenc tápláléka, a küsz is csapatokban jár. A kis folyóknak inkább csak az alsó, torkolathoz közeli szakaszán fordul elő. Jó alkalmazkodóképességét mutatja, hogy megél a nagyobb állóvizekben, sőt még a félsós tengeröblökben is, de a vízszennyezésre érzékeny. A balin az Európai Unió közösségi jelentőségű hala, a fennmaradását szolgáló úgynevezett Natura 2000-es területek egyik jelölőfaja. A magyarországi állományai stabilak, ezért horgászata a szabályok betartása mellett engedélyezett – közölte a Magyar Haltani Társaság.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: