fbpx
Összes téma

Csónaktúra a Tisza-tavon

Igaz, hogy még kissé hideg van ahhoz, hogy márciusban vagy áprilisban üljünk csónakba, de az ébredő természetet nemcsak a partról érdemes szemügyre venni. Teszteltük az utat Önök előtt.
Igaz, hogy még kissé hideg van ahhoz, hogy márciusban vagy áprilisban üljünk csónakba, de az ébredő természetet nemcsak a partról érdemes szemügyre venni. Teszteltük az utat Önök előtt.

 

Kiindulásként választhatunk több kikötőt is, mi ismerősünk ajánlásával Tiszaderzset választottuk. Szolnokról indulva először a négyes számú főútról a 34-es útra kanyarodtunk, elhagyva Kunhegyest Abádszalók felé vettük az irányt. Az út a Nagykunsági öntöző főcsatorna mellett húzódik, ami a Tisza-tóból ered. Aki nem bír az izgalmával, annak ajánljuk, hogy mivel az útvonal érinti Abádszalókot, ezért megállhat ott egy tavi fotóra is. A várost elhagyva érünk be Tiszaderzsre.

IMG_9115

A kikötőhöz az út a településen át vezet, egyértelműen kitáblázott bal kanyart kell tennünk. Ha elfogadja a kedves Olvasó az ajánlatunkat, itt a kikötőhöz való lekanyarodás előtt megállhatunk a helyi büfében némi harapnivalóért, ami finom ízeiről és alacsony árairól híresült el a környéken. Ha nem lennénk biztosak, merre kell menni, ott útbaigazítást is kérhetünk, hogy merre keressük a kikötőhöz vezető Keszeg utat.

Mivel Tiszaderzs nem közvetlenül a tó partján fekszik, így nagyjából 2-3 perc autózással közelíthetjük meg a vizet. Közelebb érve bal oldalon egy panziót büfével, jobb oldalon egy kempinget találhatunk. Érdemes úgy készülni a tavaszi csónaktúránkra, hogy viszünk magunkkal egy kis edényt, amelyben vizet forralunk, hogy teát készítve átmelegedjünk a túra végén. A kempingbe egyébként lakókocsival vagy sátorral is lehet érkezni, és nagy meglepetésünkre igényes, tiszta mosdót és zuhanyzót találhatunk.

A szükségleteink elvégzése után a gát túloldalára érve találjuk a kikötőt. Bármelyik kiindulási pontot is választjuk a csónaktúránkhoz, mindig egyeztessük le előre csónakfoglalási igényünket ahhoz, hogy nem maradjunk hoppon. A tó környéki kikötők többségében lehet csónakot bérelni. Nekünk egy kedves ismerősünk saját csónakját adta kölcsön. Mint ahogy máshol, ebben a kikötőben is mindenben segítségünkre voltak, többek között elmagyarázták, hogyan kell kezelni a csónakot. Talán sokan nem tudják, de 10 lóerős motorral bárki vezethet csónakot jogosítvány nélkül – de ne várjuk azt, hogy ezzel szélsebesen fogunk száguldozni, maximum a másik, hasonló csónakban ülőkkel próbálhatunk meg versenyezni, azonban figyeljünk a benzinmennyiségünkre, nehogy kifogyjon a tank…

IMG_8962

Miután felkészítettek minket minden eshetőségre, ajánlott, hogy telefonunkra töltsünk le egy alkalmazást, vigyünk magunkkal térképet vagy tájolót, de az a lényeg, hogy ne menjünk tájékozódást segítő készülék nélkül. Talán a papír alapú és hagyományos navigáció jobb szolgálatot tehet, mert annak soha nem megy el a térereje… Ajánljuk, hogy a kikötőben kérdezzük meg merre induljunk, hiszen nagyon jó körtúrákat tudnak ajánlani. De ha nem merünk egyedül nekivágni az útnak, kérhetünk akár túravezetést is.

A tiszaderzsi kikötő nem közvetlenül az élő Tisza mellett van, ezt inkább nevezhetjük egy mini öbölnek, és a tó vízfelületét a Tiszán keresztül, egy rövid átvágáson keresztül érhetjük el. Ekkor jutunk ki a Sarudi medencébe. A motorcsónak használatát ide kiérve könnyen gyakorolhatjuk a sima víztükrön, majd jobbra letérve elérhetjük a Kozma-fok nádasán túl a Poroszlói medence elejét. A letérés előtt érdemes megállni egy pillanatra, hogy lefényképezhessük a tavon úszó hattyúkat, vagy a kiálló rönkökön pihenő vízi madarakat, mint például a gémet.

kanalas gém
kanalas gém

Tehát, ha letérünk jobbra, számtalan öblítőcsatornát találunk – ekkor már nagyjából 6,5 km-t tettünk meg a kiindulási helytől. Itt érdemes kiszállni a csónakból, mert megérkeztünk az Óhalászi szigethez. Itt felmehetünk a kilátóba, fotózkodhatunk az emlékoszlop mellett és tovább haladva az Óhalászi erdészház romját is megtekinthetjük.

Innen újból csónakba szállva mehetünk el a VI. számú öblítőhöz. És ekkor megkezdődik az igazi kalandtúra. Az öblítő nagyjából felénél találunk egy oldalágat, ahova érdemes benézni a belógó ágak, a vízből kiálló egykor kivágott fák tuskóival. Az utóbbival ajánlott vigyázni, lehetőleg ne súroltassuk a csónak alját velük. Innen elérünk a VI. számú öblítő zsilipig, onnan átérve érjük el a VIII. számú öblítőcsatornát Tiszaörvényen. Itt megállhatunk a kikötőben felfrissíteni magunkat egy hideg üdítővel vagy egy korsó sörrel, és indulhatunk tovább észak felé, a következő megállóhoz.

IMG_8767

A nyolcas számú öblítőnél jobbra vegyük az irányt és a part mentén haladva Tiszafürednél fogunk kilyukadni, ami a vízi túra csúcsa lesz, innen már csak visszafelé kell fordulnunk. Ideérve egy félszigetnél látni fogunk egy kilátót, ahol érdemes megállni egy szelfire, vagy ha van elég időnk és energiánk, végig járhatunk a Robinson Kalandsziget feladatain. Érdemes kikötni és megtekinteni a tiszafüredi Kis Pál Múzeumot vagy falatozni az Öreg Halász Étteremben. Miután elhagyjuk a kilátót, az első lehetőségnél balra kanyarodva további zegzugos részeket találunk: közben egy holtágat, amit érdemes megnézni. Innen már érdemes visszafordulni, hogy elegendő benzin maradjon a csónakban.

De ha a tó északi oldalán fekvő bármelyik kikötőből is indulnánk, akkor is látogassuk meg a füredi Morotvát – végig mehetünk a 7-es öblítő csatornán is, amely a Kis-Tiszán torkollik be. A csatornák szélén hód rágta fákat, illetve sűrűn felugró rablóhalakat láthatunk. A vízi madarak szinte karnyújtásnyi távolságban figyelnek bennünket.

 

Bármerre is indulunk el a tavon, szinte mindenhol átéljük a Tüskevár című regény minden pillanatát. Ha nem is élőben, de lelki szemeink előtt láthatjuk Matula bácsit és Tutajost, és az őket körülvevő vízi világ minden árnyalatát…

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d