fbpx
Összes téma

A szárnyaló medence

Van egy hely a Tisza-tavon, ami nem mindig járható, néha tilos bemenni oda. A szárnyaló medence címet a Tiszavalki medencének lehet odaadni, hiszen itt található az a UNESCO által védett és a Világörökség részébe felvett terület, amit Madárrezervátumnak hívnak.
Van egy hely a Tisza-tavon, ami nem mindig járható, néha tilos bemenni oda. A szárnyaló medence címet a Tiszavalki medencének lehet odaadni, hiszen itt található az a UNESCO által védett és a Világörökség részébe felvett terület, amit Madárrezervátumnak hívnak.

 

Hívatlan vendégek be sem tehetik a lábukat a medencébe: ez alatt a költési időszakot és a motorcsónakokat értjük. A Tisza-tavi Madárrezervátumot a látogatónak csak motor nélküli csónakkal lehet megközelítenie, hogy ne zavarja meg a madarakat. Ezen a helyen több védett madárfaj találta meg a maga számára tökéletes élő- és költőhelyet, ahol a fák ágai és a nádas tökéletes biztonságot nyújtanak. A tó kialakulása után számos madárfaj települt vissza és újrahódították a területet.

IMG_9041

A Madárrezervátum olyan, mint egy színházi előadás: a telefonokat illik lenémítani, érdemes távcsővel érkezni és szigorúan tilos szemetelni. A terület a Hortobágyi Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik, mérete mintegy 2500 hektár. A Madárrezervátum különös egyvelege a mesterségesen kialakított és a természeti környezetnek, hiszen ember készítette, de a természet foglalta vissza és formálta saját képére.

Ha beérünk a területre, akkor rögtön megértjük, miért is lett a Világörökség része, és miért látogatják amatőr és hivatásos ornitológusok. Mielőtt magunktól útnak indulnánk, mindenféleképpen tájékozódjunk, hova léphetünk be: mert vannak olyan részei, ahol egészéves belépési tilalom van érvényben. Érdemes túravezetővel menni, mert ő ismeri a területet és minden kérdésünkre tud válaszolni. Egy dolgot viszont ne feledjünk: ne etessük száraz kenyérrel a madarakat, hiszen azzal akár meg is ölhetjük őket – ez a táplálék nem nekik való!

Ottjártunkkor legyünk szemfülesek és figyeljük, hogyan nyeli le a bakcsó a halat vagy gyönyörködjünk a kanalas, szürke vagy üstökös gém csodaszép kiállásában, a kócsagok kecsességében. Az égre tekintve pedig látni fogjuk, hogyan keresi prédáját a kerecsensólyom vagy a barna kánya. Rajtuk kívül találkozhatunk itt fekete gólyával, kábasólyommal, kárókatonával vagy rétisassal is.

A madarak mellett a vízre is tekintsünk le! Ha nagyon nagy szerencsénk van, láthatunk vadászó vidrát – egyébként igen nehéz észrevenni, hiszen rejtőzködő életmódot él. Az egész tavon felbukkanó állat a hód és bármerre járunk, mindenütt láthatjuk az általa megrágott fákat. A hód sokszor feladatot is ad az itt dolgozó vízügyi szakembereknek, hiszen a várát néha olyan helyre építi, ahol akadályozza a tavi munkálatokat.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: